30.1.11

kavak yellerindeki Aslı'nın beresi..


/>Örneği için epeyce uğraştığım bere :)

Önce 2,5 numara şişle ve ince iple başladım baktım olmuyor..4 numara şişle iki kat iple yaptım..Hem daha çabuk bitti hem de daha hoş durdu :)
Yapımı için Filiz'in Evine bakabilirsiniz..)

28.1.11

İlk sabunlarım...



Sevgili Tatesal arkadaşımın anlatımıyla yaptığım ilk sabunlarım

26.1.11

kızıma süveter ördüm..


Bu süveter şimdiye kadar bitmiş olurdu aslında bir şapkaya takıldım bir türlü yapamadım..Sonra örneği çıkarıp tekrar süvetere döndüm :)Bakalım şapkaya ne zaman sıra gelecek ...
Örgü buzlu cam örneği..
Önler ters arkası bir düz bir ters lastik...
İpim Alize Burcum Batik..4,5 numara şişle ördüm..Güzel kızım için 5 yaşa uygun..
5 sıra lastik ördüm..74 ilmekle başladım daha sonra buzlu cam örneğini kurdum.

24.1.11

Adaçayı ve faydaları


Adaçayı sıkça içildiğinde tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır ve kötürümlüklerde çok yaralıdır. Gece terlemelerinde ve aşırı terlemelerde, lavanta çiçeğinin yanı sıra, yardımcı olabilecek tek bitkidir. Gece terlemesine neden olan hastalığı iyileştirir ve bu hastalıkla el ele giden aşırı güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir. Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarıyla kullanılabilir. Pek çok doktorun, adaçayının değerli özelliklerini artık iyice tanımış olduklarını biliyoruz
Onu kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, beze hastalıklarında ve organ titrekliklerinde büyük bir başarıyla kullanıyorlar. Yukarda belirtilen hastalıklarda, günde 2 su bardağı çay yudumlanarak içilmelidir. Adaçayı, hasta karaciğeri de çok olumlu etkiler, onunla ilgili tüm rahatsızlıkları giderir ve gazları yok eder. Kan temizleyici etkisi vardır. Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır, gazların dışkılanmasını sağlar. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır. Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanır. Adaçayı, dıştan uygulandığında, yaprağın tozu uygulanır.
Adaçayı dıştan uygulandığında (Çalkalama ve Gargara), bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında veya ülserlerinde özellikle önerilir. Eğer zamanında adaçayı kullanılmış olsaydı, pek çok çocukta ve yetişkinde bademcik ameliyatına gerek kalmayabilirdi. Bedenimizin polisleri olarak, zehirli maddeleri yakalayan ve zararsız hale getiren bademcikler alındığında, ağızdan giren zararlı maddeler doğruca böbreklere ulaşırlar. Adaçayı, sallanan dişlere, dişeti çekilmesine ve kanamasına karşı da (Çalkalama ve Gargara) başarıyla kullanılabilir veya bitki çayına batırılan pamuk hasta bölgelere uygulanır. Ayrıca dıştan kullanımda da, gargara ve çalkalamaların yanısıra yara kompresi olarak da kullanılabilir.
Sinirli ve yorgun olan kişiler ve dölyatağı (rahim) hastalığı çeken kadınlar arada sırada adaçayı oturma banyoları almalıdırlar. Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırılarak içirilir. Bu çay, tahriş kaynaklı öksürüklerde de başarılıdır. Şifalı bitki olarak kullanılmasının yanı sıra, adaçayının çok değerli bir baharat olduğunu ve böylece mutfaklara girdiğini de unutmamak gerekir.

UYARILAR:
Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir. Dölyatağı (Rahim) kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz. Annelerin süt üretimini durdurur. Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur.
alıntı

21.1.11

Uyduruk kapı süsüm..


Bazen çok komik olabiliyorum..Atmaya kıyamadığım puzzle kartonu,biraz boncuk ve yapay çiçek.. al sana kapı süsü :)

19.1.11

ARPA ŞEHRİYELİ MERCİMEK ÇORBASI


En azından aile içinde öyle..Meşhur çorbam..Hem pratik hem çok lezzetli..
Göz kararı mercimeği iyice yıkayıp beyaz suyunu akıtıyorum..İçine arpa şehriye ekleyip haşlanmaya bırakıyorum..Hafif yumuşayınca sıvıyağ,tuz ve 1 çorba kaşığı salça ekleyip biraz daha pişiriyorum..Muhteşem bir çorba oluyor...Tavsiye ederim :)

Dereotlu ve lorlu gül böreği..


Dereotu böreklerde çok farklı bir lezzet veriyor..Lorla dereotunu hafif yağ ve tuzla karıştırıp..+ e böldüğüm yufkalara gül şekli vererek sardım.Fırına vermeden önce üstüne bir yumurtanın sarısı,yoğurt ve sıvıyağdan oluşan karışımı sürdüm..Sonra mis gibi afiyetle yedik :)

18.1.11

PORTAKALLI KEREVİZ


İlk kez kereviz yedim ve pişirdim..Bu tarifle muhteşem oldu..Küçük kızım bile yedi.Bundan sonra kesin sık sık yaparım...

2 parça kereviz
2 patates
2 soğan
1 havuç
2 adet portakal
dereotu,karabiber

Kerevizler küp küp doğranıp unlu suda bekletilir kararmaması için..Soğan,havuç patates kavrulur kerevizler eklenip kavurmaya devam edilir..2 portakalın suyu süzülüp yemeğe eklenir..dereotu,tuz ve karabiber konulur ve çok az su ilavesiyle kısık ateşte pişirilir..

15.1.11

Altın Otu ve Papatya Çayı


Bir Erzurumlu gelini olduğumu her zaman söylerim..Dün görümcemdeydik.Bana köyünden topladığı Altın otu ve papatya verdi..Özellikle altınotunun şifa kaynağı olduğunu söyledi..Ben de biraz araştırdım..Kokusundan dolayı kurutup süs çiçek olarak kullanılan bu ot meğerse altın değerindeymiş :)..

Altın Otu Nelere Faydalıdır



İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini azaltır. Tokluk verir. Hazım zorluklarında ve basurda faydalıdır.Kılcal damarların yırtılmasını ve kanamasını önler. Ayrıca bunların dayanıklılığını sağlayarak enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.•Bu otun suyu şerbet yapılarak içildiğinde böbrek taşlarını eritir.
•Sirke ile kaynatılıp 45 gün içildiğinde dalak rahatsızlıklarını giderir.
•İdrar akıntısına faide verir.
•Müzmin ameli keser.
•Rahim iltihabını kurutur.


Önerilen Hastalıklar
Sarılık, karaciğer sirozu, nevralji, cinsi iktidarsızlık ( impotensi ), raşitizm, kulak çınlaması, kulağın ağır işitmesi, romatizma, siyatik, safrakesesi iltihabı ve kum, mesane ve böbreklerde iltihap, ağrılı idrar zorluğu, düşük tansiyon,kan tükürme, egzama.

Yapılışı..
Günde 2 defa aç karnına kaynar suya 1 tatlı kaşığı atılır..% dk bekletilip süzülüp içilir...



Papatya Çayı...
Küçük çocukların her türlü rahatsızlıklarında papatya çayı içirilebilir.

*Özellikle kramplarda ve karın ağrılarında kaynatılıp içilir. Ağrılı bölgelere kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koyulmalıdır.

* Bağırsak gazlarının giderilmesinde ve iltihabında kaynatılır ve bolca içirilmelidir.

*İshal,deri döküntüleri,mide rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.

*Kadınların adet düzensizliklerinde,adet görememelerinde kaynatılıp içilirse adetin düzelmesine yardımcı olur.

*Sakinleştirici etkisi vardır,uykusuzluğa iyi gelir. Sinir sistemin rahatlatmak, bitkinliği gidermek için papatya banyolarından oldukça iyi sonuç alınabilmektedir.

*Terleticidir,yüksek ateşi düşürücü,boğaz ve bademcik gibi bir çok iltihaplanmalarda, dezenfektan ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. Kaynatılıp bolca içilir.

*Göz ve göz kapağı iltihaplanmalarında, kaşıntı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres olarak, diş ağrısında gargara olarak ve yaraların yıkanmasında da kullanılır.

-Göz ağrılarında,sütle kaynatılan papatyaları sıcak kompres olarak göz kapaklarının üzerine koyulur.

*Sürgün etkisi yapmadan dışarı çıkmayı sağlar. Ayrıca basura dışta, papatya merhemi sürülerek tedaviye yardımcı olunur.

*Nezle ve sinüzitte,papatya buğusu kullanılabilir. Bu uygulamadan sonra dışarı çıkılmamalıdır.

*Soğuk algınlığı için; bir bardak sıcak su, bir çay kaşığı papatya karıştırılır 5 dk üstü kapalı kısık ateşte kaynatılıp demlenip süzülür. Sıcak olarak bal ilave edilerek sabah akşam içilir.(Antiseptiktir)

*Nevralji ve romatizmada papatya yağıyla masaj yapılır. Aynı bölgedeki organ yorgunluklarını da giderir.

*İşitme güçlüğü çekenler içinde ada soğanı kızartıldığı papatya yağını sıcak olarak,sık sık kulağa damlatıldığında yeniden işitmeye faydalı olacaktır.

*İdrar zorluğunu giderir,kumları döker kaynatılmış papatya çayı bir hafta sabah ve akşamları bolca içilmelidir. Kaynatılmış papatya mesanenin üzerine uygulandığında ağrıları da hafifletir.

*Damağı kuvvetlendirir,baş ağrılarını giderir, bunular için kaynatılıp içilir.

*Karaciğer rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur. Bedeni güçlü tutar. Hepatit B’ de bir çay bardağı sıcak suya yarım kahve kaşığı papatya konur,5 dk bekletilir,süzülür,öğle ve akşam yemeklerden 15 dakika önce içilir.

*Erkekler için,afrodizyaktır; kaynatılıp şekerle içilir.

*Cilt bakımında; kaynatılmış bitki ve suyu ile haftada bir kez yüz yıkandığında ciltte tazelik ve sağlıklı bir renk kazandırdığı görülecektir.

*Saç bakımında:özellikle saçları açık olanlar kaynatılmış papatya suyuyla yıkanır.

*Özellikle hassas ciltlere iyi gelir. Saç köklerini güçlendirir,dökülmesini önler,saç derisini derinlemesine temizler,saç köklerine kadar nüfus eder. Saçı canlandırır.
Adaçayı yağı ile birlikte kullanıldığında çok daha iyi sonuçlar alınır.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay hazırlamak: bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

12.1.11

ELMALI;CEVİZLİ TARÇINLI KEK


2 yumurta
•1 bardak şeker
•2 bardak un
•1 bardak dövülmüş ceviz içi
•1 çay bardağı sıvı yağı
*3 kaşık yoğurt
•2 büyük elma
•1 çay kaşığı tarçın
•1 vanilin
•1 kabartma tozu

Yumurta şeker ve vanilin iyice çırpılır..Daha sonra un,yoğurt,tarçın ,kabartma tozu eklenir..En son ceviziçi ve küp küp doğranmış elmalar eklenir..160 derecelik fırında pişirilir..

10.1.11

2-3 yaş kız çocuk süveteri



Örgü buzlu cam örneği..
Önler ters arkası bir düz bir ters lastik...
İpim Alize Burcum Batik..4,5 numara şişle ördüm..Görümcemin yeni doğacak bebeği için..Biraz büyük yaptım ki 2-3 yaşlarında giyebilsin.

5 sıra lastik ördüm..67 ilmekle başladım daha sonra buzlu cam örneğini kurdum..1 karış 4 parmak örünce kolunu kestim 3-2-1-1
2-3 sıra daha örüp yaka oyuntusunu açtım..Bunun içinde tam ortadan 14 ilmek kestim iki yandan 20 ilmek kalıyor..daha sonra 2-1-1- kestim ve hiç kesmeden örüp bitirdim..
Arkasını dümdüz ördüm yalnız kesmeye 3 sıra kala yaka oyuntusu kestim ..ortadan sadece 14 ilmek...

Yakasını nasıl yaptığıma gelince..Sadece sol omuzu dikip yakadan ilmek çıkardım..Ve 1 cm düz ördüm..1 sıra haraşo..1 sıra düz örüp kestim..Tığla ucunu süsledim..

Kolları da aynı şekilde 2 düz 2 lastik ördüm..

fırında karnıyarık..


Karnıyarık yapmayı bilmeyen yoktur herhalde.Tarifini yazmayacağım o yüzden..Bugün ki menümüz fırında karnıyarık,,arpa şehriyeli pilav ve ayran aşı çorbası...

9.1.11

Ev yapımı mantı..


Hasta olmama rağmen hamaratlığım üzerimde bugünlerde..Temzilik bir yandan,örgüler bir yandan yemekler desen diğer yandan :)))

Hamuru için malzemeler..

3 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
ve ılık su

Harcı için..
300gr kıyma
1 adet soğan
tuz,karabiber..

Tabii verdiğim bu ölçüler 3 kişilik çekirdek aile için siz kendinize göre artırırsınız..

Hamuru ılık suyla yoğurup 1 saat bekletiyoruz..İç harcı çiğden hazırlıyoruz..Gerisini biliyorsunuzdur..Önemli olan hamuru ince açmak..Kaynar suya atıp pişiriyoruz..En fazla 10 dakikada pişiyor mantılar..Afiyetler olsun :)

5.1.11

örgü İğnedanlık


Yeni sipariş verdiğim iğne takımım için şipşak ördüm :)

4.1.11

kabuk tarçın çayı


Hastayım..Boğazım felaket hassas ve ağrıyor..Bol bol çay ve türevlerinden tüketiyorum..Kendi kendime nazarım değdi..Bayadır hastalanmıyorum derken virüsler geldi kapımı çaldı "Fazla heveslenme,biz burdayız " diye hatırlattılar kendilerini..

Kabuk tarçınlarımı kaynamış suda 15-20 dakika bekletip afiyetle içtim..Tabii her şeyin fazlası zarar..Hafta da 4-5 bardağı geçmemeli ve 15 gün ara verilmeliymiş..

İşte Faydaları...


Şeker hastalığına karşı önleyicidir
· Kan şekerini düşürmede yardımcı olur
· Romatizmaya karşı önleyicidir
· Faranjite karşı dirençli kılar
· Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır
· Yorgunluğu gidericidir
· Gerginliği alıcı, sakinleştiricidir
· Geniş spektrumlu doğal bir anti bakteriyeldir
· Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır
· Bağırsaklarda nitrozamine oluşumuna engel olur
· Yoğun çalışma temposunun neden olabileceği baş ağrılarını önler
· Mide dostudur
· Zihin yorgunluğunu alır
· Kansere karşı vücudu dirençli kılar
· Bağışıklık sistemini güçlendirir
· Çok sayıda farklı moleküler yapılı antioksidan içerir
· Stresi ve gerginliği alır
· Migrene karşı önleyicidir

3.1.11

yeni liflerim...



oldukça zahmetli olmasına rağmen ben bu lif işini çoook sevdim :)

2.1.11

Eşime bere kızıma kar eldiveni..



Eldivenler oldukça kalın bir iple 6 numara şişle örüldü..1 saatte tamamlanıyor..

Bere ise çift kat iple yine 6 numara şişle örüldü..Selanik örgüsü (3 ters 1 Düz) 25 cm olduğunda 2 şer 2 şer kesildi..Sonraki sırada 2 şerli kesilip ilmekler ipe geçirilip büzüldü..

1.1.11

Azmettim Kasnakta lif yaptım :)


Lif yapmayı uzun zamandır istiyordum ancak nasıl yapılacağını bilmediğimden hep erteledim..Daha önce tutkallı salon takımı yaptığım kare kasnağı kullanarak ve yaklaşık 3-4 saat uğraşarak bu lifi yaptım..İlk işim olarak fena sayılmaz ama daha iyileri de olacak inşallah..Sevdim bu işi :)